Većina nas žena voli, želi tačno određeni tip tijela.

Zategnuto ali ne premršavo, lagano mišićavo (ne kao tipični bodibilder, ili standardni dizač tegova), sa ravnim stomakom i bar malo vidljivim trbušnim mišićima. Želimo vitkije, utrenirane noge, i definitivno (!) želimo zadnjicu koja prkosi gravitaciji ☺

I sve to možemo da imamo!

Potrebno je samo da znamo kako to zaista i da dobijemo. I pri tome nije potrebno da se izgladnjujemo i odrađujemo kardio toliko dugo dok ne padnemo od umora sa trake.

Zvuči primamljivo, zar ne? ☺

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

Fitness program koji – ne radi

Ili jednostavno rečeno, šta ne bismo trebale da radimo?

gledanje umjesto vjezbanja

Veliki broj savjeta, kojih se (na žalost) mnoge od nas pridržavaju, dovodi samo do izgleda mršavice sa masnim tkivom. Ok, ovo zvuči čudno, znam. Kako može mršavica imati masti? Ili, kako veoma vitka djevojka može imati celulit? Vjerujte, može.

I ja sam umalo upala u tu zamku prije mnogo godina.

Evo o čemu se radi, šta mnoge od nas rade:

 • jedemo vrlo malo, a kad i jedemo ishrana je dosta monotona (manje više stalno isto)
 • jako puno vremena provodimo na traci za trčanje
 • treninzi traju minimalno 2 sata
 • treniramo svaki dan u sedmici
 • treniramo sa bućicama čiju težinu maltene i ne osjetimo dok ih držimo.

Jeste li se našle u ovom primjeru?

Budite sada brutalno iskrene prema sebi, i recite (samoj sebi) kako se osjećate nakon takve torture, i da li ste dobile tijelo kakvo želite?

Obično se sve mi osjećamo pomalo razočarano, iscrpljeno, i stalno smo gladneee…

Toliki trud, toliko dugo, a na kraju – hmmm, pa dobro, vidi se neka razlika u odnosu na ranije, ali nije to – to. Izgubile smo nešto kilograma, ali i mišićne mase (mišića), što nikako ne bismo smjele.

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

Dijeta ova dijeta ona

Stalno smo na nekim dijetama, jedemo ovo ili ono, ili ne jedemo uopšte, i samo čekamo da dođe dan kad više nećemo biti na dijeti. Jedva dočekamo taj dan, i onda se najedemo kao da hranu mjesecima nismo vidjele, i – vratimo i ono malo (teškom mukom) izgubljene kilograme. I opet se razočaramo.

U ovom začaranom krugu, gubimo sve više mišićne mase, te naše tijelo počinje sve lošije da izgleda.

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

Vrijeme je da izađemo iz tog začaranog kruga.

Nećete vjerovati, ali ono što nas čini atraktivnijima, ono što naše tijelo čini da izgleda bolje je upravo mišićna masa.

Pogledajte ovu sliku. Koja vam izgleda ljepše, zdravije, seksipilnije?

vitko ili fit

Obje žene su otprilike istih godina, iste su visine, jedna je „standardne“ vitke građe, a druga svoje slobodno vrijeme provodi trenirajući i radeći na svojoj mišićnoj masi.

Dakle, ono što trebamo da radimo jeste ne da gubimo kilograme, već da mjenjamo strukturu svog tijela (ono od čega se tijelo sastoji, nije isto ako veći dio naše strukture čine mišići ili ako to čini mast), pa samim tim i oblik našeg tijela je drugačiji.

Još nešto, jako bitno. Nije sve u kilogramima, u smislu brojke koja se pokazuje kad stanete na vagu.

Pogledajte i ovo:

vitak ili fit

Muškarac lijevo na slici ima više kilograma, a ipak izgleda puno bolje i zgodnije od muškarca desno na slici. Obojica imaju 10-12% tjelesne masti, ali muškarac lijevo ima dosta više mišićne mase.

Onog trenutka kad promjenite svoj cilj iz „gubljenja kilograma“ u „gubljenje viška masti“ (i dobijanje mišićne mase), tada kreću – rezultati.

Koliko masti treba da se izgubi, a koliko mišićne mase da se dobije, sve zavisi od vaših želja, drage moje, no iz iskustva kažem, ne treba puno, malo masti u minus i malo mišića u plus, i eto ga rezultat. I to vrlo lijep rezultat ☺a dalje sve zavisi od ukusa.

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

I… kako doći do tog lijepog rezultata?

Vrlo je jednostavno.

 • Treba vježbati sa ozbiljnijim težinama bućica
 • Smanjiti kardio
 • Izbalansirati ishranu.

To je to.

I, nemojte se bojati većih tegova. Za nas žene prosto je nemoguće da se lako i brzo „nabildamo“ i izgledamo kao „ženski Švarcenegeri“, jer nemamo toliku količinu testosterona u sebi. Više o ovome: Zašto se žene boje tegova

Ok… pa šta je to onda što nas čini da smo velike, krupne? Masti, drage moje, samo masti.

Ako dobijamo na težini, u smislu dobijanja masti, ta mast se gomila u unutrašnjosti našeg tijela i oko naših mišića, tako da ako dobijamo i na masti i na mišićnoj masi, tijelo postaje sve krupnije.

Što više gradimo i održavamo svoje mišiće, a gubimo na masti, naše tijelo izgleda sve bolje i ljepše i zategnutije.

Mišići su ti koji daju taj predivan oblik vašeg tijela, uz niži nivo tjelesnih masti.

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

Kardio program

Razmislite… Koliko ste maratonaca vidjele, a da ste rekle za njih da su zgodni?

Dakle, ne morate da „visite“ na traci skoro svaki dan po sat i više vremena. Naravno, takav trening davaće (neke) rezultate, sigurno hoće, u početku, ali ako trenirate već godinama, i fokus treninga vam je na kardio programu, sumnjam da ste zadovoljne postignutim rezultatima. Ti rezultati sigurno nisu oni o kojima smo na početku pričale: zategnuto (ali ne mršavo) tijelo, ravan stomak, lagano definisane noge, podignuta zadnjica.

Puno kardio programa vodi i do gubljenja mišićne mase.

Ne kažem da kardio ne treba uopšte da se radi. Naprotiv. Treba. Ali ne tako često, i ne u tolikoj mjeri. I treba ga kombinovati sa treningom sa opterećenjem, sa tegovima i bućicama.

Trajanje treba da bude bar 15 minuta, i poželjno je raditi ga nakon treninga sa težinama. Ako ste planirale da napravite malu promjenu u treningu, i da taj dan odradite samo kardio, ok, može, ali nemojte da traje duže od sat vremena, i pri tome svakako pazite na puls, budite stalno u zoni sagorjevanja masti a ne mišićne mase.

Fitness program za dame – koji radi 🙂

 • Radite trening sa tegovima, 3-5 puta sedmično, svaku sedmicu tokom naredna 2 mjeseca
 • Povremeno odraditi i kratak kardio program, nakon treninga sa tegovima (ne duže od 30 minuta), i to onim danima kad ne radite noge
 • Izbalansirati ishranu, uz 1 obrok „varanja“ sedmično (fit ishrana)

Tri koraka. Zvuči jednostavno? Pa i jeste.

Trening sa tegovima

Program je napravljen za sve one djevojke, žene, koje su već upoznate sa spravama u teretani, no mogu ga raditi i početnice (u tom slučaju, sve vježbe u kojima je navedeno da se broj ponavljanja smanjuje, pokušajte da radite 10-15 ponavljanja u svakoj seriji).

Program je detaljno opisan ovdje.

Nakon 2 mjeseca ovakvog treninga, uz naravno adekvatnu ishranu, sigurno ćete primjetiti rezultate, biti zadovoljni njima, i samo nastaviti dalje sa treninzima.

Trebaju li nam dodaci ishrane?

Odlazak na trening i nakon toga jesti u restoranima brze hrane sigurno neće dati rezultate napornog rada u teretani, jer prosto – ne može se jesti baš sve što nam dođe pod ruku. Nema smisla, zar ne?

Kad se radi o proteinima i izgradnji mišića, naravno da je meso prvi i osnovni izbor. Međutim, unos proteina kroz meso i druge namirnice osnovne ishrane, ponekad nije dovoljno, te je potrebna dodatna pomoć u vidu dodataka, suplementacije.

Za djevojke neka veća suplementacija nije potrebna, samo u vidu proteina i sagorjevača masti, no moram da napomenem da i uz konzumiranje ovih dodataka ne možete da očekujete čuda, naime dodaci odrađuju svoj posao samo ako ga i vi odrađujete, trenirate (koliko toliko) redovno i hranite se zdravo. Ako tako radite, rezultati neće izostati.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

Trenirajte pametno

fit by Tanja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav