Nema potrebe da „izmišljam toplu vodu“ i pronalazim nove razloge i riječi za nešto što je već jako dobro i vrlo jasno navedeno u članku koji sam svojevremeno pročitala u jednom časopisu (moguće u “X-Fitness”-u), a koji poprilično tačno opisuje strah ženskog roda od tegova, članak koji sam prije par godina navela i na http://www.realx3mforum.com/smf/index.php/topic,1066.0.html

***

Najčešće pitanje koje instruktori dobijaju od ženskih članova teretane, a tiče se treninga sa tegovima, to je kako da treniraju sa tegovima ali da ne dobiju “velike mišiće”.

Žene jednostavno brinu da ne postanu mišićave kao muškarci ili neki ženski bodibilderi teške kategorije. Sve one žele isto, a to su ravan stomak i mrškasti, ali definisani mišići nogu, ruku i ramena.

Naravno, slijedeća “logična” stvar koju zabrinute vježbačice rade je da rade sa manjim težinama veći broj ponavljanja. One najčešće završe radeći vježbu sa toliko malom kilažom da ne angažuju ni minimalan broj mišićnih vlakana potreban da bi se neke fiziološke potrebe dogodile u mišiću. Radeći biceps pregibe sa bućicama od 1 ili čak 0.5 kg gledaju okolo naokolo, a njihovo tijelo apsolutno ne razlikuje da li to one dižu tegove u teretani ili brišu prašinu sa ormana.

Ono čega bi žene koje razmišljaju ovako trebalo da budu svjesne je da bez obzira na to da li rade sa malim kilažama veći broj ponavljanja ili koriste velike kilaže i mali broj ponavljanja, one nikad neće biti mišićave kao muškarci. Postoji samo jedan, ali dovoljno dobar razlog za to, a zove se TESTOSTERON.

U muškom tijelu se testosteron proizvodi kao dominantan hormon i upravo on im daje dubok glas, dlake, agresivnost i mišiće. Žene nemaju ni približno toliko testosterona u tijelu i koliko god da naporno treniraju ne mogu da postanu toliko mišićave kao muškarci. Naravno, žene mogu da napornim vježbama, koje podrazumjevaju veće težine nabace mišiće, ali to ni približno neće izgledati kao kod muškaraca. Jednostavno nema dovoljno testosterona za tako nešto.

Međutim, sigurno se sada mnoge žene pitaju, a kako su onda neke bodibilderke postale onako velike i mišićave. A odgovor je ponovo TESTOSTERON. Upravo iz ovakvih primjera možete zaključiti kolika je važnost ovog moćnog hormona i da u njegovom odsustvu nema ni govora o ogromnoj mišićnoj masi.

 

Zato, dame, ukoliko ne planirate da u skorije vrijeme koristite anaboličke steroide, nemate razloga za brigu.

Učinite sebi uslugu i navalite na veće težine i manji broj ponavljanja. Ovaj trening će biti znatno djelotvorniji u smislu da će malo povećati mišićnu masu i na taj način ubrzati metabolizam.

Brži metabolizam će vam obezbjediti definisanije mišiće i
manje masnog tkiva u tijelu,

a ne zaboravite da se upravo zbog toga i krenuli u teretanu.

 

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, samo kliknite ovdje 🙂

fit by Tanja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav