Nakon što smo vidjeli koje su to namirnice koje trebamo konzumirati, a koje trebamo maksimalno izbjegavati, obratimo pažnju sada na načine spremanja istih.fit hrana

  • Najbolji izbor je kuhanje namirnica u “goloj” vodi, sa vrlo malo soli, ili kuhanje na pari. Ukoliko neka namirnica može da se jede sirova (npr. povrće), utoliko bolje.
  • Radi promjene, možemo upražnjavati spremanje hrane na žaru, ili u rerni koristeći kese za pečenje, naravno bez ulja.
  • Prženje u ulju, dinstanje, i slično, maksimalno izbjegavati.

Kuhanje na pari

Najbolje je da nabavite posebnu posudu za kuhanje na pari, ali možete i da koristite metod šerpa-u-šerpu. Naime, donju, nešto veću šerpu napunite sa malo vode, a u nju stavite manju tako da dobro dihtuje, ali je voda ne dodiruje (umjesto te gornje tj. manje šerpe možete uzeti metalnu cjediljku). Očistite povrće, operite ga i ocjedite.

U međuvremenu, u donjoj šerpi zagrijte vodu do tačke ključanja. Cjediljku stavite preko šerpe sa vodom i poklopite. Kuhajte na pari 5-10 minuta, u zavisnosti od vrste povrća. Povrće pripremljeno na ovaj način bi trebalo da ima jarku boju.

Za dodatnu aromu, dodajte malo soka od limuna i/ili začinsko bilje u vodu koja ključa. Ribu ili piletinu možete takođe pripremati na ovaj način. Riba se kuha 5-10, a piletina 10-15 minuta (naravno ako usitnite na manje komade).

 

***

Kako vidite, i nije tako strašno, zar ne? Jednostavno se samo fokusiramo na određene načine pripreme hrane, ostale prosto izbjegavamo ili ih ne praktikujemo tako često kao ranije, i to je to.

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

fit by Tanja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav