U životu svake osobe koja se bavi sportom (nebitno da li je profesionalac, amater ili rekreativac), a pogotovo onih koji se bave fitnesom i bodibildingom, pored redovnog treninga i odmora, vrlo bitnu ulogu u postizanju sportskih rezultata čini i izbor namirnica koje se konzumiraju tokom dana. Kod navedenih sportista ova uloga je često i presudna, posebno ako se spremaju za određeno takmičenje.

zdrava ishranaDa bi se dobila tačno određena forma, vrlo je bitno znati koje namirnice treba konzumirati i kada, odakle se (iz kojih namirnica) uzimaju proteini a iz kojih ugljeni hidrati…

Evo navešćemo konkretan primjer koji govori u prilog navedenom. Prije nekoliko godina odrađeno je (nezvanično) manje testiranje od strane par entuzijasta i zaljubljenika u fitnes i bodibilding upravo na ovu temu. Izabrana su 2 subjekta, 2 muškarca (sportista x i sportista y), istih godina, iste građe, iste težine, obojica u istoj odličnoj fizičkoj formi.

U početku, tokom testa, obojica su bila podvrgnuta istim treninzima, istom režimu ishrane i istom rasporedu perioda odmora. U jednom trenutku, odlučeno je da jedan od njih (sportista x), kao izvor ugljenih hidrata počinje da uzima banane, dok drugi sportista (y) nastavlja da ih uzima kroz rižu.

Već nakon dva-tri dana vidjeli su se prvi rezultati ove promjene. Kod sportiste koji je ugljene hidrate uzimao kroz banane, izdefinisanost tijela počela se polako gubiti, pločice na stomaku su i dalje bile vidljive naravno, no ne tako jasno kao što je to bilo prije, ne kao kod drugog sportiste. Svakim danom dalje, razlika između njih dvojice je bila lakše uočljiva.

Nakon nekoliko dana, odlučeno je da se sportista x vrati na prethodni režim ishrane, da ugljene hidrate unosi kroz rižu. Trebamo li uopšte reći da mu se izgled mišića popravio?

Dakle, važnost ishrane i namirnica koje unosimo u svoj organizam, ne može se jače istaknuti 🙂

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 ili samo kliknite ovdje 🙂

fit by Tanja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav