Treba jesti samo onda kad smo zaista, ali zaista gladni.

Šta to tačno znači?

Kad se pomisli na hranu, u smislu da smo postali svjesni da smo ogladnili, sačekajmo radije koji trenutak, popijmo čašu vodu ili čaja. Ako nakon 20ak minuta i dalje to osjećamo, a ujedno počnemo da osjećamo da želudac zaista jeste prazan, to je već pravi znak da nismo gladni po navici (ručak je postavljen u 15:00 h) ili iz dosade, te je vrijeme za novi obrok.

dijetalna hranaBroj obroka tokom dana treba da bude što veći, bar 4-6 dnevno, i 8 ako je moguće izvesti (8 manjih obroka). Ovim ubrzavamo metabolizam, sa svakim obrokom metabolizam je brži.

Naravno, pri tome moramo da vodimo računa šta jedemo, jer ako dnevno budemo jeli 4-5 pizza 🙂 male su šanse da ćemo kilograme smanjiti. Drugi uslov je da smo i fizički aktivni.

Ovoliki broj obroka dnevno može da predstavlja problem, zbog obaveza koje svi imamo, i nemogućnosti da u baš određenom trenutku budemo kući i spremamo sljedeći obrok.

Rješenje je da hranu unaprijed spremimo za taj dan, i ponesemo je sa sobom na posao. Biće možda teško to izvesti u početku, no nakon nekog vremena, pređe u naviku.

Osim toga, dajte sami sebi podstrek da istrajete 🙂 jednostavno kažite sebi „bolje da jedem hranu koju sam sama sebi spremila, i tako znam šta jedem, nego da u prodavnici kupim sendvič od bijelog brašna, sa salamom koja je napravljena od ostataka mesnih prerađevina, i sa majonezom i kečapom koji nevjerovatno debljaju“.

Nadalje, prilikom jela, treba stati kad je “najslađe”. Zašto?

Signal iz želudca koji kaže “hej, ja sam pun” putuje do mozga skoro 20 minuta. Kad mozak napokon dobije taj signal, i mi ga postanemo svjesni, imajmo na umu da smo tih 20ak minuta proveli jedući. I zato se obično desi da kad napokon shvatimo da jesmo siti, mi smo zapravo prepuni, spremni da “eksplodiramo”, i jedino za šta smo sposobni i raspoloženi je da se nakon obroka odmorimo (čitaj: legnemo na kauč i upalimo tv). Zvuči poznato?

dijetalna ishranaNe treba se pridržavati ni pravila “ne jesti ništa nakon 18:00”.

Nikako ne, jer to znači da tijelo ostavljamo bez ičega bar 12 sati, do doručka ujutru (ako uopšte i doručkujete), što je katastrofalna greška, imajući na umu da je dan još uvijek pred nama i još je aktivnosti koje trebamo i/ili želimo da obavimo. Razmišljajmo o našem tijelu kao i o autu, auto bez goriva neće nas daleko odvesti, zar ne? Treba redovno jesti, ali pri tome paziti šta se jede. Obrok može biti i oko 10 uveče, ako se zna da se na odmor (spavanje) neće otići prije ponoći.

Da li doručkujete? Ne, ne mislim na obrok oko 10:30 koji jedete sa svojim radnim kolegama na poslu, jer taj obrok (odnosno onaj koji ponesete sa sobom na posao) trebao bi već da bude obrok broj 2.

Da li doručkujete ujutru kad se probudite, prije nego odete na posao?

Ako ne, počnite od sada. Zašto? Doručak ujutru, odmah nakon buđenja i jutarnjeg tuširanja – bum! Pokrećemo metabolizam, što nam je definitivno cilj.

Sa pokrenutim metabolizmom bolje i brže i kvalitetnije kontrolišemo svoju kilažu 🙂

***

Što se tiče dana u sedmici kad planiramo da treniramo, u donjim redovima navodimo dodatnih par osnovnih pravila i napomena:

  • prije treninga (1.5-2 sata ranije) trebamo imati obrok
  • na trening obavezno je nositi vodu sa sobom, treba popiti bar 1 litar tokom treninga, toplijim danima i više
  • odmah poslije treninga (bukvalno odmah) može se pojesti 1 bonžita, ili banana, jer taj šećer se sigurno neće pretvoriti u mast, ide direktno u mišiće te pomaže njihovom boljem izgledu i oporavku nakon treninga
  • poslije treninga uzeti slijedeći obrok.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, nazovite na 065 183 948 samo kliknite ovdje 🙂

fit by Tanja

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav