Glutamin je poznat po svojoj sposobnosti da uspori razgradnju mišićnih vlakana tokom intenzivnih treninga što dovodi do povećanja snage i izdržljivosti. Preforsiranjem mišića naravno dolazi do povećanja čiste mišićne mase i snage.

Očuvanje mišićnog tkiva dozvoljava tijelu da topi još više masnih naslaga, što manje masnih naslaga to je metabolizam puno efektivniji. Kada treniramo da smanjimo masne naslage, tijelo takođe uništava i čiste mišiće te je važno da koristimo glutamin kako bi taj proces smanjili.

Kada naporno treniramo, tijelo je izloženo dodatnom stresu što može dovesti do pada imuniteta, no korištenjem glutamina to se može izbjeći.

Ono što je takođe vrlo bitno za spomenuti je sposobnost glutamina da poveća lučenje hormona rasta, što je najvažnije kod svih sportista koji žele da izgrade čistu mišićnu masu.

Kako i kada se koristi glutamin?

Pa… sve zavisi za šta je potrebno.

  • Za spriječavanje pretreniranosti, preporuka je da se glutamin (5-10 gr) uzima prije i poslije treninga, i prije odlaska na spavanje. Ako ste na dijeti sa ciljem gubljenja masti u organizmu, dozu treba malčice povećati, npr 6-12 gr po porciji, ili barem u porciji koja se uzima nakon treninga (glutamin može znatno da poveća skladištenje glikogena).
  • Ako često dobijate upalu neke mišićne partije 48 sati poslije treninga, onda glutamin jednostavno morate da dodate u program ishrane.

Ukoliko osjetite stomačne tegobe, u početku uzimajte manju količinu glutamina i polako je povećavajte do mjere koja je vama potrebna u toku dana. Dodatna napomena, glutamin je relativno nestabilan u rastvoru i stoga ga konzumirajte ubrzo nakon što ste ga stavili u tečnost.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, samo kliknite ovdje 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav