Kreatin se prirodno nalazi u našem organizmu i dobija se iz tri aminokiseline: arginine, methionine i glycine. Primarna mjesta za sintezu kreatina u telu su bubrezi, pankreas i jetra, a kad se uskladišti, transportuje se u mozak, srce i mišiće, kao izvor energije. Osim unutrašnje sinteze kreatin se može unijeti i kroz ishranu sa namirnicama prvenstveno životinjskog porijekla (riba, govedina i svinjetina).

Dva su osnovna razloga za korištenje kreatina: povećanje energije tj izdržljivosti i snage tokom treninga, i povećanje mišićne mase, povećanje volumena. Što je više kreatina uskladišteno u mišićima, u njima će biti i više vode koja čini da mišić povećava veličinu i čvrstinu.

Par savjeta vezano za konzumiranje

Kreatin je najbolje uzimati kroz ciklus punjenja i održavanja. U fazi punjenja koja traje 7-10 dana uzimate 20-30 gr dnevno, mišići će da se zasite kreatinom i tokom te faze vidjeće se promjene u tjelesnoj težini. Nakon toga kreće faza održavanja tokom koje se konzumira 5-7 gr dnevno kako bi se održala visoka koncentracija kreatina u mišićima.

Kad ga koristite, razmutite ga u mlakoj vodi, ne u hladnoj, i nikako ne u vrućoj, jer visoka temperatura dovodi do uništenja mnogih bitnih sastojaka.

Uz svako doziranje, uzmite 20-30 gr dekstroze, time ćete povećati sposobnost tijela da maksimalno iskoristi svaki gram unešenog kreatina.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, samo kliknite ovdje 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav