Iako sagorjevači masti, ukoliko se koriste umjereno i u kraćem vremenskom periodu, pomažu, moramo biti svjesni toga da što ih više koristimo, tijelo sve manje reaguje na njih, jednostavno se navikne na preparat. U tom slučaju nije pametno povećavati dozu pošto bi to moglo nepovoljno djelovati na nadbubrežnu žlijezdu i tireoidne hormone.

No moramo napomenuti, sagorjevači nisu “čarobne pilule”, nisu “instant” rješenje za (trajno) skidanje viška kilograma, niti su sredstvo uz pomoć kojeg možemo “nulirati” negativan efekat konzumiranja npr. bogate novogodišnje ili neke druge trpeze. Potreban je solidan program prehrane i izbalansirana dijeta, te naporan redovan trening, u kombinaciji sa prethodno navedenom suplementacijom i sagorjevačima, da bi se došlo do željene kilaže i izgleda tijela.

Termogenici

Termogenici su preparati koje bukvalno možemo nazvati sagorijevačima masti. Postoji nekoliko načina kako nam termogenici mogu pomoći u smanjenju potkožnog masnog tkiva:

  • termogenici djeluju tako da tvrdokorno masno tkivo „prisile“ da se aktivira u krvotok kako bi postalo izvor energije koja se koristi za vrijeme treninga (tipičan sastojak koji ovo radi je yohimba)
  • termogenici dižu temperaturu tijela koje na taj način troši više kalorija (sastojak koji ovo radi je kofein).

Sagorjevači masti bez stimulansa

Kofein i efedra su vrlo uobičajeni sastojci u većini sagorjevača masti, s tim da je efedra zabranjena u velikom broju zemalja. Ti sastojci povećavaju budnost i opažanje.

Blokatori ugljenih hidrata

Blokatori ugljenih hidrata sadrže sastojke koji spriječavaju enzime u tijelu odgovorne za probavu ugljenih hidrata, da odrade svoj posao. To znači da ugljeni hidrati koje pojedemo neće u potpunosti biti probavljeni, odnosno tijelo ih neće apsorbovati, limitirajući na taj način primanje i skladištenje ovih hranjivih sastojaka. To bitno olakšava održavanje težine u trenucima kada unosimo neželjenu hranu jer se ugljeni hidrati ne apsorbuju te se na taj način onemogućava skladištenje potkožnog masnog tkiva.

Blokatori masti

U suštini, blokatori masti su isto što i blokatori ugljenih hidrata. Specijalni sastojak u ovim proizvodima je kitosan za kojeg se tvrdi da ima sposobnost da masti iz probavnog trakta veže na sebe i ukloni ih iz debelog crijeva. Problem je što nemodifikovani kitosan (bez obzira što tvrde proizvođači, istraživanja kažu), može ukloniti oko deset kalorija iz nečije dijete dnevno, a uz masti može izbaciti i određene minerale koji su tijelu neophodni za zdravlje.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, samo kliknite ovdje 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav