IFBB logoMnogi od vas se sigurno često pitaju „zašto trenirati, čemu taj napor, to mučenje, toliko toga se odričem a rezultata baš i nema“.

Za početak, nemojmo uopšte razmišljati o rezultatima – „jesam li ili nisam omršavila u struku 2 cm“ – 🙂

Trening, fizička aktivnost, trebalo bi da bude i – zabava. Dobro, jeste trening ponekad naporan, treba odraditi 50 čučnjeva ili 100 trbušnjaka, ali i pored tog napora, trening bi trebao biti i zabavan. Iskreno, meni je ponekad dovoljno zabavno samo to da kad sam na treningu, zaboravim na kojekakve probleme, „istresem“ se na spravama 🙂 I, evo ga, razlog broj 2, oslobađanje od negativne energije, borba protiv stresa je razlog broj 3… Nekad se desi da imamo višak (pozitivne) energije, i prosto ne znamo šta ćemo sa njom. Pa, gdje drugdje nego u teretanu na trening i druženje 🙂

Možemo onda trening nazvati terapijom, zar ne?

Najbolja vrsta terapije, jer ne trebamo plaćati psihijatru lude iznose po seansi, a svaka seansa tj trening uvijek završava tako da se puno bolje osjećamo nego prije treninga. Ovo garantujem.

  • Želite „upasti“ u novu haljinu, ili onu od prošle godine?
  • Ili, poravnati malo stomačić prije ljeta?
  • Treba vam da se malo opustite poslije posla?
  • Ili prosto želite pobjeći malo od svakodnevnih obaveza?
  • Neko vas je naljutio, pa vam treba da se malo „istresete“ i tako se riješite stresa?
  • Želite da upoznate nove ljude i družite se?
  • Imate višak energije pa prosto ne znate šta biste sa njom?
  • Ili baš baš želite da se dobro, „do bola“ zategnete?

Odgovor na sve ovo je: pravac – teretana 🙂

A znate za šta je još dobro?

Za seks 🙂

Ok, zvuči smješno i neozbiljno, ali istina je.

Sa svakim novim odlaskom na trening, prosto se osjećamo bolje, i tijelom i duhom. Na treningu smo se lijepo proveli ćaskajući sa drugima između vježbi, oslobodili smo se negativne energije, ili smo se oslobodili viška energije, zaboravili smo na razloge one ljutnje sa posla, jednostavno osjećamo se bolje i opuštenije, sa dozom samopouzdanja. A još kad vidimo u ogledalu rezultate svog rada? Samopouzdanje ide nebu pod oblake 🙂 Mislite li da se to ne odražava i na seksualni život?

Osim ovih terapeutskih, postoji još puno drugih razloga zašto bismo trebali da treniramo (glavna i najčešća su dva), da se bavimo zapravo bilo kakvom fizičkom aktivnošću koja će nas natjerati bar 2-3 puta sedmično da ne sjedimo po cijeli dan pred računarom na poslu, a onda kući pred tv ekranom.

kardioPrije svega, zdravlje. Da, zdravlje. Znam da sad zvučim poput onih starijih ljudi koji ni o čemu drugom i ne pričaju već upravo o zdravlju i bolestima protiv kojih se liječe (ko o čemu, baba o uštipcima), ali kad se na papir stave i svi ostali razlozi za bavljenje sportom i podvuče crta, ovaj razlog stoji prvi na listi.

Naravno, kad se ima 20 ili 25 godina, o zdravlju se uopšte ne razmišlja, jer se ono – podrazumjeva. I tada se sportom bavimo iz svih onih drugih razloga. Međutim, već tada zapravo nesvjesno počinjemo da ulažemo u svoje zdravlje, na čemu će nam naše zrelije godine biti jako zahvalne. Kosti su bolje, čvršće. Srce bolje i jače pumpa. Pluća su jaka takođe. Mišići izgledaju sve bolje i bolje. U venama i krvnim žilama kola zdrava krv, nema začepljenja…

Drugi razlog je izgled, naravno, i o tome ne treba puno da priča, jer se na kraju sve svodi na lični ukus. I upravo je tu jedna od ljepota bavljenja fitnesom, bodibildingom, nebitno koja se varijanta izabrala. Ovo je jedini sport na svijetu gdje se može na papiru nacrtati slika kako želimo da izgledamo, i da za neko određeno vrijeme upravo takvi i postanemo.

Hajmo sad opet da razmišljamo i o rezultatima…

Cilj je možda bio skidanje kilograma, žrtvovali ste mnogo, odricali se par sedmica raznih užitaka, omršavili ste 5 ili 10 kg i sad odjednom kazaljka na vagi ne želi ni da mrdne, bar ne ulijevo… Ili je cilj bio da se udebljate (kasnije ćemo o ovom izrazu malo više, za početak bitno je reći da je termin totalno pogrešan, jer kad kažemo „udebljati se“, većina nas misli na standardno povećanje broja kilograma koje vaga pokazuje i pri tome nije bitno od čega su ti kilogrami sastavljeni – na žalost, u većini slučajeva, od nagomilane masti u tijelu), odnosno da povećate mišićnu masu (e, ovo je termin koji mnogo pametnije prikazuje kakav cilj zapravo treba biti), uspješno ste povećali masu za 1-2 kg, i opet – zastoj.

Zašto onda nema rezultata?

Pa, nešto ne radi kako treba. I, ako je cilj bio smanjenje kilograma, ovako na neviđeno sam čak 90% sigurna da ste slušajući razne gurue ishrane usporili metabolizam, tu je problem. Ili vam se trening sastojao samo od šetanja po traci, jer vam je neko rekao da baš tako treba.

U moru informacija koje su sada lako dostupne, teško je „na prvu“ prepoznati kvalitet i znanje, te znati kome se može vjerovati. Jedan fitness websajt čak navodi primjer dijete tokom koje se prvi dan bukvalno ništa ne jede čak 20 sati, drugi dan isto toliko, treći „samo“ 16, itd, uz tvrdnju da ćemo se u predvečernjim časovima osjećati super, fantastično, puni energije, imati bolji i kvalitetniji san (pa naravno, jedini obrok tokom dana, najedem se, odnosno prejedem se i naravno da će mi se spavati), poboljšani seksualni život, itd. Na žalost, mnogi će pročitati sve do kraja, neki će i povjerovati svemu napisanom.

Srećom, rješenje postoji 🙂

Ako mislite da ste već zakasnili da nešto uradite po pitanju svog zdravlja i/ili izgleda, odmah da vas razuvjerim, pravi trenutak da počnete da trenirate je – upravo sad! Učinite sami sebi uslugu, i uz moju pomoć i savjete, i podršku, dođite da trenirate.

 

Za pomoć oko treninga i ishrane, samo kliknite ovdje 🙂

takmičarka

***

Međunarodno sam priznati i licencirani trener od strane IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness (http://www.ifbb.com/) i IFBB Srbija.

Nekadašnji sam i IFBB takmičar, vlasnik nekoliko titula i medalja u bodifitnesu, kao i u bodibildingu za žene (u srednjoj kategoriji) na raznim državnim takmičenjima održanim u Republici Srbiji (Kup Srbije, Otvoreno prvenstvo Srbije, itd).

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Fit pozdrav